Winslow House

Designed for empty nesters who required a master-down design for aging in place, as well a 305 sf guest quarters above the single car garage for guests or future caregiver. The 2,300 sf house is located in town which allows the couple to walk to work and all the local services.

The architectural language became a play of solid and void within the context of a modern farmhouse vernacular. We massed the house to have a daytime volume and a nocturnal wing. The daytime pavilion houses the kitchen, home office, living and dining spaces. The nocturnal wing, includes a master down and two junior masters on the upper level. We strengthened this interior zoning division by separating the two wings with a continuous skylight that allows for light to penetrate into the core of the structure at the same time reinforcing the concept. Plus its really cool to view through the house when you approach the entry!

We focused attention on placing windows in the corners of the house and making the void read as though it was carved from a solid mass. Hardi Artisan Lap siding was used to recall the local vernacular and to achieve a crispness at the carved edges.

Location Bainbridge Island, WA

Contractor Clark Construction, LLC