South Beach House

The design of this house was generated from a sketch the owner provided to describe the way he envisioned the organic form of how an Italian country-side family home might grow through generations. The main body of the house is separated from the garage and a 650 sf studio by the stone base of an upper terrace space that views over the water Passage. Breaking up the massing helps reinforce the idea that the house could have expanded over time and generations.

This Northwest version of an Italian villa is 4,300 sf and situated on a narrow lot along the water’s edge facing west. The vast amount of sun exposure makes the covered loggia one of the owner’s favorite summertime locations to entertain.
The house vocabulary is simple but highly detailed with shaped and oiled rafter tails, oiled horizontal siding and oiled, battered shingled walls that ground the stair and master bedroom tower elements to the property. The kitchen flows into the dining and living area while the ‘back’ of the house (on the road side of the narrow lot) provides ample pantry and storage and utility space.

The owners wanted a comfortable house where their grown children would be sure to visit again and again with the new generation in tow.

Location Bainbridge Island, WA

Contractor Jerry Reese of Reese Construction, LLC

Published