Archive for May, 2015

Northwest Villa Designed for Generational Living

Posted by bcandj   on May 25th, 2015

South Beach Road HouseThis South Beach House began as a sketch the homeowner brought to BC&J Architecture. The owner envisioned an Italian countryside family home would organically grow through the generations.

This Northwest version of an Italian villa is 4,300 square feet and situated on a narrow lot along the water’s edge facing west towards beautiful sunsets. The vast amount of sun exposure makes the covered loggia one of the owner’s favorite summertime locations to entertain.

Fine detail shows throughout the house with shaped and oiled rafter tails, oiled horizontal siding and oiled, battered shingled walls that ground the stairs and master bedroom tower to the property.

The kitchen flows into the dining and living area while the back of the house offers ample pantry, storage, and utility space.

South Beach House Kitchen

The main body of the house is separated from the garage and a square foot 650 square foot studio by the stone base of an upper terrace space that enjoys breathtaking views of the water. Breaking up the structure reinforces the idea the house could have expanded over time and generations. The owners wanted a comfortable house where their grown children would be sure to visit again and again with the new generation in tow.

South Beach Road House

Winslow House Blends Homeowner’s Needs and Unique Design

Posted by bcandj   on May 11th, 2015

The Winslow House is a 2,300 square foot home uniquely designed for the lifestyle and future needs of the homeowners.

Winslow House BC&J ArchitectureBeing empty-nesters, the homeowners wanted a master bedroom downstairs and a home designed for aging in place. The 350 square foot studio above the garage is perfect for guests or a future caregiver.

This design of this home is a play of solid and void in the context of a modern farmhouse. A nocturnal wing is a complement to the main quarters where most of the daytime living activity occurs. The daytime pavilion houses a kitchen and home office that spreads into the living and dining spaces. The nocturnal wing includes a master bedroom downstairs and two junior masters on the upper level. The bedroom arrangement allows guests to visit for long periods with plenty of privacy.

A continuous skylight separates the two wings of the house. The skylight allows light to penetrate into the core of the home while reinforcing the design concept. Plus, the skylight gives a one of kind view through the house as you approach the entry.

Winslow House Skylight

Windows were placed in the corners of the house to create the feeling the void was carved from a solid mass. Hardi Artisan Lap siding recalls the local history and gives the structure crispness at the carved edges. Interior minimalism and unique design created a clean and unfussy space.